Mc.Kenzie therapie

McKenzie therapie

Onderzoek en behandeling bij nek- en rugpijn

McKenzie therapie, een wetenschappelijke onderbouwde vorm van fysiotherapie

De McKenzie methode (MDT) is bekend geworden door de goede en zekere resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. MDT is een wetenschappelijke onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie.

  • Duidelijkheid wat je wel en niet moet doen
  • Snel resultaat
  • Zelfstandigheid
  • Wetenschappelijke onderbouwing

De behandeling bij nek- en rugpijn volgens de McKenzie methode

McKenzie therapie is een onderzoek- en behandelmethode die gebruik maakt van richting specifieke oefeningen die u zelfstandig kunt blijven doen. Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op jouw ‘onafhankelijkheid’. Je leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen jouw klachten zelf weg te nemen om het herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens jouw dagelijks leven. De fysiotherapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties. De nadruk binnen MDT McKenzie ligt op het bevorderen van de zelfredzaamheid.

Meest voorkomende indicaties

McKenzie therapie wordt ingezet bij:

  • Rugklachten al dan niet met uitstraling in de benen
  • Nekklachten al dan niet met uitstraling in de armen
  • Acute rug- en nekklachten (b.v. spit of stijve nek)
  • Mensen met mechanische wervelkolomklachten welke met een andere behandeling niet verbeterd zijn.

Voordelen van MDT McKenzie

Omdat je tijdens de therapie inzicht krijgt in het ontstaansmechanisme van de klachten en de bijbehorende oefeningen geeft dit een sterk gevoel van onafhankelijkheid. Mogelijke bewegingsangst zal op deze manier verminderen. Door de zelfredzaamheid is het voor de cliënt eenvoudig om bij een beginnend recidief zelf snel in te grijpen. Dit is juist bij rug- en nekklachten, die bekend staan vanwege het veelvuldig voorkomen van recidieven, van groot belang. Betere en snellere resultaten, bewezen door wetenschappelijk onderzoek.